Sector Onderwijs
Ervaringsverhaal
Wat vraagt het van je als je wilt, of misschien zelfs moet, veranderen van baan? In diverse ervaringsverhalen maak je kennis met switchers uit verschillende sectoren en lees je hoe ze het omscholen hebben ervaren.
FastSwitch heeft een aantal omscholers gevraagd om hun verhaal te delen. Alieke Aaldering (27 jaar) heeft een leer-werktraject doorlopen via Iselinge Hogeschool dat vergelijkbaar is met het FastSwitch Onderwijs traject. Alieke geeft tips en adviezen voor toekomstige switchers.

Alieke Aaldering (27 jaar) wist na de middelbare school al dat ze het onderwijs in wilde: als docent geschiedenis of als leerkracht basisonderwijs. Omdat ze zich te verlegen en onzeker voelde besloot ze Pedagogiek te studeren. Na haar studie werkte ze in de kinderopvang, de GGZ en als ambulant gezinscoach. Al gauw merkte ze dat dit werk niet voor haar was voorbestemd. Nergens had ze het wauw-gevoel.
Haar oude wens borrelde weer naar boven: werken in het onderwijs! Ze besloot eerst te ontdekken of het onderwijs wel echt bij haar paste. Ze solliciteerde en werd aangenomen als onderwijsassistent op een VMBO-school. Vanaf dat moment ging alles heel snel. Een paar maanden later was ze docent Duits. “Het was pittig, maar ontzettend leuk en leerzaam!”, zegt Alieke. “Ik kwam erachter dat het verlegen meisje van vroeger weg was.”
Het eerste deel van de missie was hiermee geslaagd. Toen werd het tijd om haar lesbevoegdheid halen. “Een fulltime- of deeltijdopleiding zag ik niet zitten, dus ik ging op zoek naar andere mogelijkheden”, zegt Alieke. “Al snel kwam ik op de site van Iselinge en zag het zij-instroom traject. Ik werd meteen enthousiast: vanwege de korte studieperiode en de combinatie werken en leren.” Om deel te kunnen nemen moest ze wel een werkgever vinden die de kosten van de studie op zich wilde nemen. Dat lukte.
Alieke ging werken in het praktijkonderwijs. “Ik had er zoveel zin in! Helaas kwam ik er al snel achter dat ik hier totaal niet op mijn plek zat. Ik werkte als invaller en had weinig vaste uren en klassen, waardoor ik niet veel kon oefenen. Ook was het praktijkonderwijs anders dan ik verwacht had. Het lukte gewoon niet en ging vaak huilend naar mijn werk.”
“Als je twijfelt, weet dan dat jij de enige bent die ervoor kan zorgen dat je op die bergtop komt te staan. Grijp die kans!“
Op een ochtend stond Alieke voor de klas met een enorm tegendraadse tiener. Ze voelde de tranen opkomen en de grond onder haar voeten wegzakken. “Ik was even helemaal gebroken en gooide alles eruit bij een collega”, zegt Alieke. Niet lang daarna had ze een gesprek met een arbeidsdeskundige. “Die gaf aan dat ik op het randje van een burn-out zat en niet meer kon werken. Die middag viel er heel wat gewicht van mijn schouders.”
Alieke nam contact op met haar begeleider van Iselinge. Hij gaf aan dat stoppen bij haar werkgever geen probleem was. “Wat voelde het fijn om serieus genomen te worden en iemand te hebben die in oplossingen denkt”, zegt Alieke.
Ze moest wel een nieuwe baan vinden. Dit keer koos Alieke voor het primair onderwijs, in de verwachting dat daar alle puzzelstukjes op zijn plek zouden vallen. Ze solliciteerde bij diverse scholengemeenschappen, waaronder ook PRO8. Een paar dagen later belde het hoofd P&O: “Er is een directeur die jou heel graag wil hebben in zijn team.”
Alieke was heel blij. “Ik ben nu vijf dagen in de week juf van groep 1-2c. Ik leer iedere dag, maar ik voel me zo ontzettend op mijn plek. Ik heb een fijne werkgever die me enorm steunt. De afgelopen periode was soms flink aanpoten: studeren, vijf dagen werken en ouderavonden, maar wat was dit het waard zeg! Mijn pad was hobbelig en soms erg zwaar, maar als ik nu achteromkijk zie ik dat ik op de top van de berg sta. Tegen iedereen zou ik willen zeggen: Als je twijfelt, weet dan dat jij de enige bent die ervoor kan zorgen dat je op die bergtop komt te staan. Grijp die kans!”