Switch ervaring
Sector ICT

Hannah van Dam
Consultant Incentro

Wat vraagt het van je als je wilt, of misschien zelfs moet, veranderen van baan? In diverse ervaringsverhalen maak je kennis met switchers uit verschillende sectoren en lees je hoe ze het omscholen hebben ervaren.

FastSwitch heeft een aantal omscholers gevraagd om hun verhaal te delen. Hannah van Dam (29 jaar) heeft een leer-werktraject doorlopen via Make IT Work dat vergelijkbaar is met het FastSwitch traject. Hannah geeft tips en adviezen voor toekomstige switchers. 

Hannah van Dam dacht dat ze het helemaal voor elkaar had. Na haar studie Cultureel Erfgoed kwam ze in 2017 direct in dienst bij de gemeente Delft. Ze begon als beleidsmedewerker op de afdeling Erfgoed en ging later de sociale media en digitale marketing doen. “Na 3 jaar had ik het gevoel dat ik stilstond”, zegt Hannah. “Ik miste de intellectuele uitdaging.” Hannah hoefde niet lang na te denken over een nieuwe uitdaging. Door haar werk was ze in aanraking gekomen met growth hacking (data-gedreven marketing). Dat vond ze wel interessant, dus ging ze op eigen initiatief online cursussen doen om haar digitale skills te verbeteren. En daar bleef het niet bij.

“Vrienden van mij deden backend development”, zegt Hannah. “Ik herkende me daar niet in. Ik vond mezelf meer een type voor frontend development. Vooral UX-design, omdat dit een mix is van psychologie en technologie. Ik zag daarin wel een link met de marketing.” In 2020 stopte Hannah bij de gemeente. Na een tip van een vriendin bezocht ze de website van Make IT Work en meldde zich meteen aan. “Mijn eerste indruk was dat de opleidingen gericht zijn op backend development. Toch voelde het goed”, zegt Hannah.

Haar gevoel zat goed. Ze startte met de opleiding Software Engineering en heeft het erg naar haar zin. “Dit is precies de uitdaging die ik zocht! Ik vind het vanaf dag één zo ontzettend leuk: creatief denken, puzzels oplossen, dingen maken. Backend heeft het allemaal! Nog nooit heb ik zo’n passie gevoeld voor een vak. Ik zit dag en nacht met plezier achter die computer.”

Tegelijkertijd vond Hannah de opleiding heel zwaar. “Je leert elke dag wat nieuws”, zegt ze. “Het tempo is hoog. Ook al heb je het ene niet begrepen, je moet door. In die 5 maanden opleiding ben ik mezelf regelmatig tegengekomen. Soms vroeg ik me af of het me wel zou lukken. Wat ook meespeelde: ik volgde mijn opleiding in coronatijd en zat veel alleen achter mijn computer. Ik miste het contact met klasgenoten en de mogelijkheid om samen een probleem aan te pakken. Dat is nu anders. Mensen die nu starten met de opleiding kunnen veel steun aan elkaar hebben.” Ondanks haar twijfel slaagde Hannah voor de opleiding. “Ik heb hierdoor geleerd met hoge druk om te gaan. Ik ontdekte dat ik tot veel meer in staat ben dan ik had gedacht. Ik hoef niet bang te zijn voor techniek die ik nog niet begrijp. Geen zorgen, zeg ik dan tegen mezelf, over een paar dagen ga je het vanzelf snappen!”

“ Ik kan alles volgen in mijn werk en heb genoeg houvast om door te groeien.”

Na de opleiding startte Hannah op 1 oktober 2021 als consultant bij Incentro. Incentro verkoopt een document managementsysteem en zorgt ervoor dat het systeem goed communiceert met de systemen van de klant. Het is aan Hannah om te achterhalen wat de klant wil. “In april (2022) zit ik er een half jaar”, zegt Hannah, “en het bevalt heel goed. Ik heb leuke collega’s en die zijn allemaal super supportive. Ze geven je ruimte om te groeien en te leren.”

Hannah is heel dankbaar voor de opleiding en de docenten. “Ze hebben hun zaken op orde en de communicatie is goed”, zegt ze. “De docenten zijn heel benaderbaar, aardig en goed in hun vak. Nu ik aan het werk ben besef ik ook hoe alomvattend het programma van Make IT Work was. Je krijgt bijna alle aspecten van het programmeren mee. Ik kan alles volgen nu in mijn werk en heb genoeg houvast om door te groeien.”

Een tip van Hannah: “Durf te vragen. Wees ook concreet in je vraag. De IT is een complex vak en domme vragen bestaan niet. Blijf niet te lang zelf worstelen. Zet voor jezelf een timer als je het niet begrijpt: bijvoorbeeld 15 minuten. Trek daarna aan de bel. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen.”

Lees meer ervaringsverhalen

Rogier Koops kijkt in de camera. Hij staat op het dak van een gebouw met op de achtergrond een hijskraan en een ondergaande zon.