Sector Techniek
Ervaringsverhaal

Iwona Szopa
Werkvoorbereider HOMIJ

Wat vraagt het van je als je wilt, of misschien zelfs moet, veranderen van baan? In diverse ervaringsverhalen maak je kennis met switchers uit verschillende sectoren en lees je hoe ze het omscholen hebben ervaren. 

FastSwitch heeft een aantal omscholers gevraagd om hun verhaal te delen. Iwona (33 jaar) doorloopt een leer-werktraject via Be an Engineer dat vergelijkbaar is met het FastSwitch traject. Iwona geeft tips en adviezen voor toekomstige switchers.

Iwona (geboren in Polen, 33 jaar oud) was al een tijdje klaar voor een volgende stap in haar carrière. Ze werkte als coördinator planning en aflevering in een orchideeënbedrijf, maar wilde zich graag verder ontwikkelen en doorgroeien. Samen met een coach onderzocht ze wat het beste bij haar past. Dat bleek in een baan in de sector techniek. Helemaal verrassend was die uitslag niet voor Iwona. Als kind droomde ze er al van om architect te worden. Die droom is nooit uitgekomen. Techniek en architectuur hebben veel raakvlakken. Een oude passie laaide weer op. 

“Een voltijdstudie zag ik niet zitten, dus toen ik op internet Be an Engineer tegenkwam was ik heel blij dat ik een combinatie van werken en leren had gevonden”, zegt Iwona. Het aanmeldingstraject liep heel soepel. Iwona kon met al haar vragen bij Be An Engineer terecht. De periode daarna was voor haar een stuk lastiger. Bij Iwona was de tijd tussen de Meet & Match bijeenkomst (de oriënterende gesprekken met werkgevers) en de start van de studie was zeer beperkt. Iwona vond het vinden van een baan uitdagend. Ze merkte dat niet alle bedrijven even enthousiast waren en open stonden voor iemand zonder ervaring in de techniek. Pas na een aantal gesprekken met diverse bedrijven vond ze een ‘match’. Daarna was het een hectische tijd. Zo moest ze de toelatingsprocedure van de opleiding doen tijdens haar vakantie en haar voormalige baan opzeggen zonder dat ze haar contract had. “Mijn leven stond op zijn kop. Uiteindelijk is het me gelukt, maar dit alles samen maakte het wel uitdagend!”

Iwona werd aangenomen als werkvoorbereider bij HOMIJ. Ze vindt haar nieuwe werkomgeving erg leuk en is blij dat ze de stap heeft gezet. Haar collega’s zijn heel open, vriendelijk en behulpzaam. “Ja, ik heb superleuke collega’s”, zegt ze. “Iedereen is benieuwd naar wat ik ga worden en promoot zijn eigen vak om interesses bij mij aan te wakkeren. Dat vind ik heel grappig om te zien. Momenteel ben ik nog niet 100% inzetbaar, omdat ik nog niet over alle kennis beschik, maar ik krijg de tijd vanuit HOMIJ om te leren en geen vraag is te gek.”

“Een goede planning maken is belangrijk. Blijf regelmatig leren en stel niets uit.

Ook haar start op school was uitdagend. “Vooraf werd er gezegd dat de we vanaf het begin zouden beginnen. Maar tijdens de eerste lessen gingen de docenten meteen de diepte in”, zegt Iwona. Ze miste een basis en twijfelde of ze het wel zou redden. Wat volgde was een aantal gesprekken tussen studenten en docenten. Naar aanleiding van die gesprekken werden de lessen aangepast. “Dat heeft veel geholpen”, zegt Iwona. “Een vooropleiding in de techniek was zeker handig geweest, maar zonder is het ook prima te doen. Het vraagt alleen veel meer van je. Gelukkig krijg ik veel hulp van mijn studieloopbaanbegeleider vanuit school en de begeleider op het werk.” 

Iwona is heel blij dat ze is geswitcht en vindt het jammer dat ze het niet eerder heeft kunnen doen. Het levert haar veel energie en toekomstperspectief op. Over het switchen zegt ze: “Soms is het uitdagend qua werk- en studiedruk. Een goede planning maken is belangrijk. Blijf regelmatig leren en stel niets uit. Zit je ergens mee? Vraag dan om hulp.”   

Wil je meer weten over Be an Engineer, of heb je een vraag voor Iwona? Ga dan naar beanengineer.nl of vul het contactformulier in. Iwona deelt graag haar ervaringen graag met jou.

Lees meer ervaringsverhalen

Rogier Koops kijkt in de camera. Hij staat op het dak van een gebouw met op de achtergrond een hijskraan en een ondergaande zon.