FastSwitch
conferentie

23 juni 2022

Op donderdag 23 juni vond de eerste FastSwitch conferentie plaats. Lees hieronder meer over de resultaten en opbrengsten van deze geslaagde dag.

Terugblik FastSwitch Conferentie

De aanleiding voor de FastSwitch conferentie is dat we in Nederland voor een enorme opgave op de arbeidsmarkt staan. Structurele personeelstekorten in sectoren als de zorg, techniek, bouw, IT en onderwijs staan onze stevige ambities op het gebied van energie en klimaat, digitalisering en brede welvaart in de weg. Met alleen de instroom vanuit het initiële onderwijs komen we er niet. Juist de zij-instroom via van- (geen)werk-naar-werk trajecten (VWNW) kan het verschil maken. Hoe kunnen we VWNW-trajecten zoals FastSwitch verbeteren, opschalen en kopiëren naar meerdere sectoren en opleidingsniveaus. En wat vraagt dit van alle partijen? 

Daarom kwamen hogescholen, het werkveld, en sociale partners bijeen in de Prodentfabriek in Amersfoort en online. Een divers gezelschap met een gemeenschappelijk doel – samenwerken aan oplossingen en acties om tekorten op de arbeidsmarkt terug te dringen. Na een plenaire sessie – geleid door dagvoorzitter Martijn de Greve en met bijdragen van Ron de Mos, Nienke Meijer en Henri de Groot – gingen we uiteen in break-out sessies. Elke tekortsector; ITTechniekFastSwitch hbo-v en FastSwitch onderwijs had een eigen programma waarin de dynamiek en het speelveld van de sector besproken werd, ook werd er gekeken naar mogelijkheden en duurzame oplossingen.

Bouwen aan Loopbruggen – Nienke Meijer (PDF)
Storyline FastSwitch – Ron de Mos (PDF)
Henri de Groot (PDF)
Compilatie FastSwitch conferentie
Sprekers
Martijn de Greve
Martijn de GrevePresentator & Debatleider
Martijn de Greve is een professioneel debatleider, gespecialiseerd en zeer ervaren in politieke en maatschappelijke debatten. De vaderlandse politiek volgt hij op de voet, wat hem goed van pas komt in zijn wekelijkse Radio1 programma Haagse Lobby (WNL, maandag 21.00 uur) en tijdens de even interessante als vermakelijke sessies van De Politieke Junkies in de Balie in Amsterdam. Eveneens in De Balie leidt hij het verhelderende mediaprogramma Operatie Interview. Met flair, een tikje kwajongensachtig, humor en veel vaart schakelt hij moeiteloos tussen verschillende sprekers; bijzaak en hoofdzaak; oppervlakte en essentie. Daarbij vergeet hij zijn toehoorders niet en zal die waar mogelijk in het debat betrekken.
Foto: Tom Cornelissen
Ron de Mos
Ron de MosToezichthouder, Adviseur en Coach
Als voorzitter van het Opleiding & Ontwikkeling fonds van arbeidsmarkt voor en van ICT’ers is Ron de Mos nauw betrokken bij de nationale en regionale initiatieven om meer ICT talent te ontwikkelen via werk-naar-werk, school-naar-werk en uitkering-naar-werk trajecten. Ron de Mos heeft ruim 40 jaar ervaring in de ICT sector. Bij bedrijven als IBM, KPN en CGI heeft hij nationale en internationale eindverantwoordelijke functies gehad. In 2016 was hij de ICT CEO van het jaar. Naast zijn rol als Voorzitter CA-ICT heeft hij tegenwoordig verschillende commissariaten en advies rollen en is hij een executive coach. Hij is lid van de Raad van Toezicht van de Hogeschool van Amsterdam, tevens lid van de Audit Committee, en hij is lid van de Raad van Toezicht van de Raad voor Accreditatie (een ZBO van het ministerie van EZK).
Foto: copyright NGL International
Nienke Meijer
Nienke MeijerSupervisory Board Member & Cofounder De Buitenboordmotor
Nienke heeft een brede ervaring als toezichthouder en commissaris bij PostNL, Deloitte, De Volkskrant, daarvoor in de zorg (LUMC), cultuur (Muziekgebouw Eindhoven) en charitatieve instellingen (Nederlandse Hart Stichting). Ze is Cofounder van de social startup/ Stichting De Buitenboordmotor gericht op systeemveranderingen van de arbeidsmarkt, het onderwijs, bedrijfsleven en instellingen. Ze heeft ruime bestuurlijke ervaring (directie Wegener uitgeverij, College van Bestuur Fontys Hogescholen). In 2014 is ze uitgeroepen tot Topvrouw van Nederland. En in 2021 benoemd door het NPO1 radioprogramma Spraakmakers tot Minister van Oplossingen.
Henri de Groot
Henri de GrootHoogleraar & plaatsvervangend kroonlid SER
Henri de Groot is hoogleraar Regionaal Economische Dynamiek aan Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is tevens kroonlid van de SER. Zijn onderzoeksinteresses liggen op het gebied van onder meer de stedelijke economie, regionale ontwikkeling en agglomeratie. Op het gebied van onderwijs is hij actief als opleidingsdirecteur van de Bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie, en daarnaast actief bij verschillende cursussen op zowel Bachelor als Master en MPhil niveau. Hij is betrokken geweest bij verschillende onderzoeksprojecten voor de Europese Commissie, NWO, OECD en Nederlandse ministeries, provincies en gemeenten. Sinds 2010 is hij nauw betrokken bij het opstellen en presenteren van de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam. Ook heeft hij ruim 10 jaar meegewerkt aan projecten op het Centraal Planbureau op het terrein van onder andere klimaatverandering.
Foto: Christiaan Krouwels.
Maurice Limmen
Maurice LimmenVoorzitter Vereniging Hogescholen
Maurice Limmen (1972) is sinds 1 december 2018 voorzitter van de Vereniging Hogescholen. Eerder werkte hij als jurist en was hij raadslid voor het CDA in de Amsterdamse gemeenteraad. Later zat hij in het dagelijks bestuur van vakbond CNV. Maurice ziet het hoger beroepsonderwijs een belangrijke emancipatiemotor en een rode draad in zijn carrière is de veranderde arbeidsmarkt.
Foto: Vereniging Hogescholen
Radboud Dam
Radboud DamProgrammaleider LLO & FastSwitch, Beleidsadviseur OCW
Radboud Dam is gespecialiseerd op het snijvlak arbeidsmarkt – (hoger) onderwijs en houdt zich bezig met publiek-private samenwerkingen om leren en ontwikkelen toegankelijker te maken. Hij heeft verschillende rollen, onder meer als programmamanager LLO voor de Hogeschool van Amsterdam, en als trekker van het landelijke VH samenwerkingsplatform FastSwitch. Zijn inhoudelijke specialisme is onderwijskunde en veranderkunde.