Meest gestelde vragen

Over FastSwitch

FastSwitch is een flexibel, hbo-omscholingsprogramma met baangarantie. FastSwitch werkt met een Match & Go aanpak en staat voor snelle omscholing naar kansrijke beroepen in de tekortsectoren onderwijs, zorg, techniek en IT.

Om het succes van het leerwerktraject te vergroten. Door uitgebreid aandacht te besteden aan ‘matching’ weet je al vroeg in het traject of de sector, de opleiding en de werkgever bij je passen. Matching maakt ook een opleiding op maat mogelijk. Hierdoor kun je versnellen en alleen leren wat je nodig hebt. Het samenstellen van je leerwerktraject doe je in overleg met de opleiding en de werkgever. Daardoor zijn alle wensen en verwachtingen vooraf bekend. In de Go-fase krijg je een contract om daarmee meer baan- en bestaanszekerheid te bieden.

Financieel

Een omscholing bij Make IT Work kost jou € 1000,-. Voor de opleidingen van FastSwitch Onderwijs en Be an Engineer zijn er geen kosten. Die worden betaald door de werkgever.

Bij FastSwitch Hbo-v wordt de opleiding in de meeste gevallen ook betaald door de werkgever. Voor deze studie heb je wel te maken met boekengeld. Dat is gemiddeld € 1000,- voor de hele opleiding.

Mogelijk kom je in aanmerking voor de STAP-regeling. STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkt Positie. De STAP-regeling kent een persoonlijk budget toe van maximaal € 1.000 euro per jaar voor het volgen van een opleiding, training of cursus. Lees hier meer over de STAP-regeling.

Volg je een studie via Make IT Work en kun je niet rondkomen? Meld je dan aan bij TechMeUp. TechMeUp biedt studievoorschotten voor cursisten die tijdens hun omscholingstraject naar IT te weinig inkomen hebben om een opleiding te kunnen volgen.

Ontvang je een uitkering? Dan kun je bij de uitkeringsinstantie checken of zij bereid zijn de kosten voor je te vergoeden.

De hogescholen zijn in incidentele gevallen en bij hoge uitzondering bereid een betalingsregeling te treffen. De hogeschool kan hiertoe besluiten wanneer je door de selectieprocedure bent gekomen en er een werkgever is die je een intentieverklaring aanbiedt. Vermeld dan bij je aanmelding dat je een betalingsregeling wilt treffen met argumentatie die inzicht biedt in de achterliggende reden.

Voor Make IT Work geldt: wanneer je vroegtijdig stopt met de omscholing krijg je € 700,- van de € 1000,- terug. Voor Be an Engineer geldt dat je afspraken over eventuele terugbetalingen maakt met je werkgever. Voor FastSwitch Onderwijs en Fastswitch Hbo-v gelden er geen financiële consequenties. In alle gevallen geldt dat je contract met de werkgever vervalt.

Uitkeringsinstanties bekijken dit per individu. Neem hierover contact op met je uitkeringsinstantie. Zorg dat je dit doet voordat je aan het omscholingstraject begint.

Uitkeringsinstanties bekijken dit per individu. Neem hierover contact op met je uitkeringsinstantie. Zorg dat je dit doet voordat je aan het omscholingstraject begint.

Het loon dat je ontvangt verschilt per werkgever. FastSwitch heeft geen invloed op de afspraken die hierover in de arbeidsovereenkomst worden gemaakt.

Een indicatie van het startsalaris per sector:

Make IT Work: Tussen de € 2400,- en € 3400,-.

Be an Engineer: Minimaal € 1725,- per maand (als je 21 jaar of ouder bent). Tijdens het traject groeit je maandsalaris mee met je ontwikkeling.

FastSwitch Onderwijs: Tussen de € 2730,- en € 2840,-.

FastSwitch Hbo-v: Tussen de € 1800,- en € 2800,-.

Aanmelden

Voor iedereen die snel wil overstappen naar een baan in de tekortsectoren zorg, IT, techniek en onderwijs.

Je moet werkervaring hebben en voldoen aan de NT2 taaleis. Verder kunnen de toelatingseisen per opleiding verschillen. Bij Be an Engineer kan je bijvoorbeeld aan de slag zonder werkervaring. Kijk voor meer informatie op de sectorpagina’s.

Ja. Ga naar het contactformulier en vraag een gesprek aan. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Make IT Work : De omscholingen bij Make IT Work starten 4 keer per jaar: februari, april, september en november. Kijk voor actuele startdata op www.it-omscholing.nl/agenda

Be an Engineer : april, september, januari

FastSwitch Onderwijs : september en februari

FastSwitch Hbo-v : standaard in februari en september. Enkele hogescholen starten op een ander moment of frequenter; zie daarvoor de website van de betreffende hogeschool.

Alleen bij Make IT Work omscholingen krijg je de eerste 5 maanden een fulltime opleiding. De overige omscholingen combineren direct het leren en werken.

Een omscholing bij Make IT Work duurt 11 maanden. Na een opleiding van 5 maanden ga je aan de slag in de praktijk. Met een omscholingstraject van Be an Engineer behaal je een bachelordiploma (4-jarige opleiding) of associate degree (2-jarige opleiding). De opleidingen van FastSwitch Hbo-v, FastSwitch Onderwijs kunnen 2 tot 3 jaar duren, afhankelijk van het traject dat je doorloopt. Daar staat tegenover dat je direct aan de slag gaat in de praktijk.

Dat onderzoek je in de Match-fase. Soms heb je gesprekken met meerdere werkgevers of meerdere gesprekken bij een werkgever. Door je goed te verdiepen in de werkgever en goed te weten wat je wilt wordt de kwaliteit van je gesprekken met de werkgever(s) hoger en weet je beter of jullie een match zijn.

Meestal niet. Elke sector heeft afspraken en samenwerkingen met diverse werkgevers waarmee ze je in contact kunnen brengen tijdens het Match & Go proces. Wil je graag zelf een werkgever aandragen? Check dan de mogelijkheden bij de sector van jouw keuze.