Sector Techniek
Be an Engineer

2 – 4 jaar
Diverse locaties

Met een baan in de techniek speel je een belangrijke rol in het verduurzamen van de samenleving. Je helpt je mee aan het behalen van de klimaatdoelstellingen door slimme, duurzame oplossingen te bedenken en realiseren. De ontwikkelingen in deze sector gaan razendsnel. Daardoor kun je in de techniek altijd blijven leren en groeien. Bovendien is er een groot tekort aan technici. Dat betekent dat je in de toekomst volop kans op werk hebt.

Calculator

Opleidingsaanbod

Als je kiest voor techniek dan heb je een ruime studiekeuze! Hou je van het organiseren van werkzaamheden, dan kies je bijvoorbeeld voor een baan als werkvoorbereider, tekenaar of calculator. Houd je meer van fysiek werk? Dan kan je kiezen uit onder andere een baan als installateur (technisch beheerder) of onderhoudsmonteur. Ben je goed in leidinggeven, dan past een baan als bouwmanager of projectbegeleider misschien bij jou.

Waarom Be an Engineer?

Alle voordelen voor jou op een rij:

 • Je werkgever betaalt je collegegeld, boeken en studiematerialen.

 • Je krijgt fulltime betaald terwijl je één keer per week naar je opleiding gaat.

 • Je start direct met werken naast je opleiding.

 • Be an Engineer brengt je makkelijk in contact met verschillende bedrijven.

Diploma/certificaat

Met een omscholingstraject van Be an Engineer behaal je een bachelordiploma (4-jarige opleiding) of associate degree (2-jarige opleiding). Bij sommige bedrijven worden er ook (externe) cursussen georganiseerd. Hierdoor kun je tijdens je opleiding extra certificaten behalen.

Locaties

De opleidingen van Be an Engineer worden aangeboden door:

 • Hogeschool van Amsterdam
 • HAN University of Applied Sciences
 • Hogeschool Saxion
 • Hogeschool Rotterdam
 • Hogeschool Utrecht
 • Hanzehogeschool Groningen
 • Avans Hogeschool
 • De Haagse Hogeschool

Hoe werkt Be an Engineer?

Het proces van Be an Engineer is onderverdeeld in 6 stappen.

Aanmelding

Je meldt je aan bij Be an Engineer via een intakeformulier.

Informatiesessie

We nodigen je uit voor een informatiesessie. Hierin vertellen we je alles over de carrièremogelijkheden in de technische branche, de opleidingen van Be an Engineer en de aangesloten bedrijven.

Meet & Match

Je gaat in gesprek met verschillende technische bedrijven. Na de Meet & Match maak je een afspraak voor een vervolggesprek met de bedrijven waarmee je een klik had.

Kennismaking

Je bespreekt samen met de werkgever(s) jullie wensen en verwachtingen.

Aangenomen

Zijn jullie een match? Dan ben je aangenomen en teken je een contract bij je nieuwe werkgever. Vervolgens schrijf je je in voor de deeltijdopleiding.

Leren en werken

Je start met je leerwerktraject. Eenmaal aan de slag ga je vier dagen per week naar je werk en één dag per week naar je opleiding. Door de combinatie van leren en werken kun je je theoretische kennis direct toepassen in de praktijk en maak je een snelle ontwikkeling door. Tijdens het traject word je begeleid door de werkgever en de opleiding.

Toelatingseisen

Met een mbo-diploma niveau 4 op zak kun je instromen op alle opleidingen. Verder kunnen de toelatingseisen per opleiding verschillen. Wanneer je doorstroomt van de havo of het vwo, moet je voor sommige opleidingen bepaalde vakken in je pakket hebben gehad. Mis je een vak? Dan kun je meestal een deficiëntiecursus volgen. Heb je niet de juiste vooropleiding? In de meeste gevallen kun je de 21+ toets of een toelatingstoets doen.

Kosten

Die zijn er niet voor jou. De werkgever betaalt alle studiekosten (ook het boekengeld).

Meer weten?

Kijk dan op Be an Engineer of stel je vraag.
Je meldt je aan voor Be an Engineer via de knop ‘meer weten’ op de website van Be an Engineer. Vervolgens ontvang je een uitnodiging om een intakeformulier in te vullen.

Ervaringsverhaal

Wil je omscholen naar een baan in de techniek? Bekijk dan deze video. FastSwitch heeft een aantal omscholers gevraagd om hun verhaal te delen. Rogier Koops volgt een leerwerktraject via Be an Engineer dat vergelijkbaar is met het FastSwitch traject. Rogier geeft je tips en adviezen. Daarnaast vertelt manager Merel van Wanrooij over de samenwerking met Be an Engineer en over het werken met zij-instromers vanuit werkgeversperspectief.

Video Be an Engineer

Be an Engineer

Video Be an Engineer - ervaringsverhaal werkgever en switcher

Ik heb interesse!

Het lijkt me super leuk om in de Techniek aan de slag te gaan!

De andere sectoren

Make IT Work