Switch ervaring
Sector Techniek

Rogier Koops
Tender groep

Wat vraagt het van je als je wilt, of misschien zelfs moet, veranderen van baan? In diverse ervaringsverhalen maak je kennis met switchers uit verschillende sectoren en lees je hoe ze het omscholen hebben ervaren.

FastSwitch heeft een aantal omscholers gevraagd om hun verhaal te delen. Rogier Koops doorloopt een leer-werktraject via Be an Engineer dat vergelijkbaar is met het FastSwitch traject. Rogier geeft tips en adviezen voor toekomstige switchers.

Rogier Koops kijkt in de camera. Hij staat op het dak van een gebouw met op de achtergrond een hijskraan en een ondergaande zon.

Rogier Koops was projectmanager bij een klein bedrijf in de evenementenbranche. Hij verzorgde licht en geluid op beurzen, modeshows, marketing events en congressen. Dat was een stressvolle baan waarbij hij soms 12 uur op een dag moest werken. Rogier voelde al een tijdje dat hij niet meer op zijn plek zat. Met zijn bachelor media en entertainment had hij jarenlang in de evenementenbranche gewerkt. Maar zijn werkelijke passie was de techniek. Hij wilde graag meer verdieping en was al op zoek naar iets nieuws. Toen kwam corona. Het bedrijf waar hij werkte moest reorganiseren en Rogier verloor zijn baan.

“Ik wilde graag omscholen”, zegt Rogier. “Na 10 jaar was ik wel weer toe aan een mentale uitdaging. Maar een volledige studie was financieel niet haalbaar.” Via het UWV kwam Be an Engineer op zijn pad. Dit had direct zijn aandacht. De combinatie van leren en werken klonk aantrekkelijk en dus bezocht Rogier een informatiesessie. Daarna ging alles heel snel. “Ik was laaiend enthousiast. In twee weken tijd was ik aangenomen en kon ik starten met een baan en de opleiding.”

Rogier ging aan de slag bij Unica. De eerste maanden op de bouwplaats werken in de uitvoering was spannend. Maar hij had het prima naar zijn zin. Inmiddels heeft Rogier een groei doorgemaakt van de bouwplaats, via de calculatie-afdeling, naar de Tender groep. Daar leert hij alles over de aanbestedingsprocedure in de bouw, van prijzen en documenten maken tot inschrijving en lobbyen.

“ Ik was laaiend enthousiast. In twee weken tijd was ik aangenomen en kon ik starten met een baan en de opleiding. ”

“Het is soms lastig om de goede balans tussen privé, werk en studie te vinden”, zegt Rogier. “Ik werd tijdens mijn studie vader en dan is de combinatie van een 32/36-urige werkweek en 8 uur fysieke lessen met 8 uur zelfstudie per week studie best pittig. Door te studeren en te werken in de sector die ik leuk vind kwam ik in een positieve spiraal. Normaliter als je begint met een studie volg je dat traject en kijk je daarna pas waar je kunt werken. Maar nu ben ik tijdens mijn studie al met mijn carrière bezig en word ik daar door mijn opleiding in ondersteund.”

Rogier is ook zeer tevreden met de begeleiding vanuit Be an Engineer en Unica. Hij kreeg alle steun en ruimte om zich te ontwikkelen, maar zelf had hij ook een belangrijk aandeel in het succes. Zijn boodschap aan switchers: “Pak het met beide handen aan! Wees zelf heel proactief en assertief. Vraag je projectleider bijvoorbeeld of je bij een vergadering mag aansluiten die je interessant vindt. Proactiviteit wordt erg gewaardeerd. Ze zien dan sneller wat je in huis hebt.”

Lees meer ervaringsverhalen