Switch ervaring
Sector Techniek

Emelie
bim-modelleur

Wat vraagt het van je als je wilt, of misschien zelfs moet, veranderen van baan? In diverse ervaringsverhalen maak je kennis met switchers uit verschillende sectoren en lees je hoe ze het omscholen hebben ervaren.

FastSwitch heeft een aantal omscholers gevraagd om hun verhaal te delen. Emelie (28 jaar) doorloopt een leer-werktraject via Be an Engineer dat vergelijkbaar is met het FastSwitch traject. Emelie geeft tips en adviezen voor toekomstige switchers.

Emelie (28 jaar) had net een baan als goudsmid aangenomen op Curaçao. Toen gooide corona roet in het eten. Ze mocht niet naar Curaçao afreizen en daarmee ging haar nieuwe avontuur niet door. Emelie maakte van de nood een deugd en greep deze gelegenheid aan om een carrièreswitch te maken. “Ik heb 4 jaar als goudsmid gewerkt en wilde graag verder”, zegt ze. Omdat je als goudsmid weinig tot geen doorgroeimogelijkheden hebt kwam ik al snel uit op verder studeren. Ze nam een carrièrecoach in de arm en kwam erachter dat techniek goed bij haar paste. Vanwege haar vaste lasten zat een voltijdstudie er niet in. Via Google vond ze een deeltijdopleiding van Be an Engineer  bij de Hogeschool van Amsterdam. Op het moment van het interview zit Emelie in het 2e jaar van haar studie 

Het aanmeldingstraject ging bij mij erg vlot, zegt Emelie. Mijn inschrijving was één dag voor de eerste schooldag rond en ik mocht direct starten. Het vinden van een bedrijf ging ook heel makkelijk. Ik werd snel aangenomen bij HOMIJ en kon gelijk aan de slag!”, zegt ze. Het was een hele omschakeling van goudsmid naar de techniek, maar dat heb je bij iedere baan. De eerste paar dagen in de techniek vond ze best lastig. Emelie was gewend haar vak goed te verstaan en moeiteloos mee te draaien in haar team. Nu moest ze weer helemaal vanaf het begin beginnen. Zo gebruikten haar collegas bijvoorbeeld veel vakjargon en afkortingen. Dat was wel even wennen. Net als het werken in een andere werkcultuur. Emelie was gewend om alleen met vrouwen te werken. Nu werkte ze vooral met mannen. De manier van werken was ook totaal anders”, zegt ze. Als goudsmid moet je snel iets afwerken en hier moet je heel precies werken en mag je er langer over doen. Inmiddels heeft Emelie haar plekje gevonden. “De begeleiding vanuit HOMIJ is super goed; alle vragen worden goed beantwoord en de collega’s staan voor elkaar klaar. 

Het was een hele omschakeling van goudsmid naar de techniek, maar dat heb je bij iedere baan. ”

Ik vind mijn opleiding erg leuk”, zegt ze. Natuurlijk zijn er periodes dat ik er meer zin in heb dan op andere momenten, maar als je het goed bijhoudt lukt het wel. Na mijn werkdag bij HOMIJ heb ik genoeg tijd om mijn huiswerk te maken. Jammer genoeg zijn de vakken niet altijd gelijk toepasbaar in het werkveld, maar dat is logisch gezien je de basis ook eerst moet leren. De opleiding kost Emelie wel meer energie dan ze van tevoren had gedacht. Alles is nieuw, want ik heb geen technische achtergrond. Dat vind ik soms wel pittig.

Het switchen heeft Emelie veel nieuwe ervaring, een breder toekomstperspectief en leuke nieuwe collegas opgeleverd. Ze is nu bim-modelleur en heeft het erg naar haar zin. “Het is een kantoorbaan, dus dat had ik van tevoren niet verwacht”, zegt ze. “Mijn tip voor switchers? Denk er goed over na. Als je het echt wilt, dan is het goed te doen.

Lees meer ervaringsverhalen

Rogier Koops kijkt in de camera. Hij staat op het dak van een gebouw met op de achtergrond een hijskraan en een ondergaande zon.